Plan de investiţii 2015-2018

Electrica, plan de investiții ambițios: peste 715 de milioane de euro până în 2018
2 milioane de euro pentru modernizarea stației de la Liești

 

PLAN DE INVESTIȚII

Electrica continuă cel mai ambițios program de investiții în rețea dintre toți operatorii de distribuție, pentru actuala perioadă de reglementare. Planul de investiții al Electrica, aprobat de ANRE, prevede pentru anul 2015 un volum de investiții de peste 121 de milione de euro, iar până la finalul actualei perioade de reglementare (2018), liderul în distribuția și furnizarea de energie electrică din România are programate investiții de peste 715 de milioane de euro.

 

MODERNIZARE STAȚIE LIEȘTI

Parte a acestui plan ambițios este și investiția de aproape două milioane de euro în modernizarea Staţiei 110/20 kV Lieşti, una dintre cele 27 de staţii de 110 kV din cadrul sucursalei SDEE Galaţi, un nod foarte important pentru Sistemul Energetic Naţional. Prin intermediul Stației Liești se realizează tranzitul de energie electrică între judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi, precum şi alimentarea cu energie electrică a zonei respective.

Începută în august 2013, modernizarea Stației Liești a presupus lucrări de înlocuire a echipamentelor uzate cu echipamente moderne care să reducă substanţial numărul de întreruperi, să crească eficienţa prin reducerea pierderilor de energie electrică, precum și reducerea cheltuielilor de exploatare şi mentenanţă.

Investiția a fost cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei.

Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a fost de peste două milioane de euro (8.929.484,91 lei), din care 940.000 de euro (4.153.553,39) lei a însemnat asistenţă financiară nerambursabilă. Lucrările au fost finalizate la data de 09.07.2015, dată până la care toate echipamentele au fost puse în funcţiune. S-a obținut astfel o creştere a gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică și asigurarea continuităţii în alimentarea zonei, scăderea costurilor de întreţinere şi mentenanţă, asigurarea securităţii instalaţiilor de energie electrică.

 

ALTE MENŢIUNI

  • Electrica a reușit în primele 6 luni ale acestui an să crească investițiile în rețelele electrice cu peste 21% față de aceeași perioadă a anului 2014
  • Până în 2018, Electrica își propune trecerea la tensiunea de 20 kV a aproximativ 3.000 km linii de medie tensiune și un număr de 2.400 posturi de transformare, cu reabilitarea a peste 1.000 de celule în stațiile electrice
  • În perioada actuala de reglementare (2014-2018), se intenționează înlocuirea a peste 6.000 transformatoare de medie tensiune cu transformatoare cu pierderi reduse, precum și înlocuirea a 80 de transformatoare de 110 kV cu transformatoare cu pierderi reduse cu puteri cuprinse între 10 – 40 MVA
  • Reabilitarea a aprox 4.000 km. rețea de joasă tensiune in urmatorii trei ani
  • Descentralizarea rețelei de joasă tensiune prin realizarea a 800 km. rețea nouă de medie tensiune si montarea a peste 4.000 de posturi de transformare mici (10 – 40 kVA)
  • Montarea în instalații a peste 500.000 contoare inteligente cu integrarea acestora în sistemele de telegestiune, până în 2018
  • În aceeși perioadă, este planificată realizarea unui sistem integrat de management al activelor (ASSET MANAGEMENT) prin integrarea a 437 stații de transformare, 26.000 posturi de transformare, peste 50.000 km rețea de medie și înaltă tensiune și a peste 85.000 km de rețea de joasă tensiune.

 

DECLARAŢIE

Ioan Roşca, Director General Electrica SA: “Strategia noastră de afaceri se bazează pe implementarea unui plan de investiții foarte ambițios, aflat deja în plină desfășurare. Pe de-o parte este nevoie de investiții importante în segmentul de distribuție, iar pe de altă parte avem deja în derulare proiecte de modernizare pentru îmbunătățirea eficienței și pentru creșterea calității serviciilor. Dincolo de beneficiile evidente pentru clienți și de efectul pozitiv asupra rezultatelor noastre operaționale, acest efort se va reflecta și în contribuția directă la dezvoltarea economiei românești”.

 

CALENDAR FINANCIAR 2015

Raport Trimestrial – Trimestrul III 2015 (ianuarie-septembrie)
16 noiembrie 2015 (luni)
Întâlnire cu analişti financiari, consultanţi de plasament, brokeri şi investitori pentru prezentarea rezultatelor financiare aferente Trimestrului III 2015
19 noiembrie 2015 (joi)

 

Aceste informații au caracter informativ și pot suferi modificări, care pot fi găsite pe site-ul companiei www.electrica.ro, la secțiunea Relația cu Investitorii

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu de aproape 120 ani. Electrica are o arie de cuprindere naţională – cu organizare zonală pentru segmentul de distribuție în trei filiale: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru segmentul de furnizare, precum si pentru întreţinere şi servicii energetice.

Mai multe informații despre Grupul Electrica pot fi găsite pe site-ul companiei www.electrica.ro

Comunicat de presa din 22.09.2015